În perioada 21-25 mai 2018, a avut loc la Palermo (Italia) cursul de formare (TC1) al proiectului european (Erasmus + KA2) “Rețeaua Europeană pentru Incluziune Socială – ENSI”. Cursul a fost organizat de organizația coordonatoare a proiectului, People Help the People, în colaborare cu asociația Centro Internazionale delle Cultura Ubuntu (Italia).

Au participat 33 de persoane între care părinți, educatori, animatori sociali, voluntari din organizațiile care activează pentru incluziunea copiilor și adolescenților cu dificultăți de învățare, provenind din fiecare țară parteneră.

TC1 a fost susținut în limba engleză printr-o metodologie non-formală, folosind metoda facilitării și participarea activă și producția creativă de către participanți a soluțiilor inovatoare aplicabile diferitelor contexte, dând viață unui model ce va fi experimentat la nivel local.

În cadrul cursului au fost comparate cele mai bune practici ale fiecărei organizații partenere de proiect, în contextul educației și incluziunii copiilor și adolescenților cu dificultăți de învățare.

Din prezentarea celor mai bune practici ale fiecărui partener a rezultat o împărtășire activă a metodelor ce pot fi folosite în activitățile destinate copiilor și adolescenților cu dificultăți de învățare, dar și un decalaj mare între țări din punctul de vedere al legislației în recunoașterea sau nu a unui copil sau adolescent ca SEN.

După curs, fiecare participant din țara proprie va organiza un training local cu colegii și va testa tehnicile și metodologia învățate în timpul activității de formare, implicând familii, școli, asociații și copii/tineri. Cu aceștia vor fi testate metodologiile compensatorii pentru a facilita învățarea limbilor străine, succesul școlar și incluziunea socială.

Photo_News3