От 21 до 25 май 2018 г. в Палермо (Италия) се проведе обучителен курс (TC1) от европейския проект (Erasmus + KA2) “Европейска мрежа за социално включване – ENSI”, организиран от координатора на проекта „People Help the People“ в сътрудничество с „Centro Internazionale delle Culture Ubuntu“ (Италия). В обучението участваха 33 души, сред които родители, възпитатели, социални аниматори, доброволци от организации, работещи за включване на деца и юноши с трудности в ученето, идващи от всяка партньорска държава.

Ето и някои мнения от участниците в курса:

image1“Аз съм Иво от България. Беше чудесно да се срещна с други хора от различни страни, които работят в социалната сфера, като мен. Социалната работа понякога е едно самотно място. Проектът ENSI и обучението по С1 ми помогнаха да видя как е ситуацията в другите страни, даде ми една по-различна перспектива. Накара ме да се замисля за много неща, като различна гледна точка относно живота на бежанците в Европа извън бежанските лагери. ENSI ми помогна да развия в мен чувствителност към хората, които се опитват да живеят в чужбина. Обучението по C1 ми даде много идеи за добри практики, които мога да използвам в работата си. След ENSI в Палермо вярвам повече в неформалното образование. Мисля, че ще е добре за обществото да се положат повече усилия в тази област, и накрая проектът ми даде възможност да опитам известните и вкусни сицилиански каноли !”.
Ивайло Ябълкаров: Българин, съпруг и баща, психолог, лидер на малък екип, работещ с възрастни, мечтател и вярващ, читател и журналист.

 

image2През май 2018 г. участвах в проект “Европейска мрежа за социално включване – ENSI” в Палермо. Заедно с приятели от Италия, Испания, Румъния, България и Полша разменихме най-добрите практики и дейности, използвани в нашите страни. Запознах се с много нови техники и методи, които подкрепят социалното приобщаване, което като социален аниматор съм включила в моите дейности. Обичам насърчаването на обмена на добри практики в областта на неформалното образование, като се обърне специално внимание на хората, които са в по-лошо социално и културно положение. Освен теоретичните знания, за мен беше много важно да науча на практика дейностите, които се провеждат в различни организации в Палермо, като например “Centro Internazionaleelle Culture UBUNTU”, “Il Giardino di Madre Theresa” и “S. Chiara Palermo “. За мен посещението в UBUNTU беше безценно. Срещата в Палермо беше много добре подготвена, нашите приятели от Палермо организираха всичко много добре. Страхотно е, че можем да обменим нашия опит и да научим много от себе си.
Барбара Гузек, социален аниматор. Фондация Family Center, Полша