În perioada 21 mai-25 mai 2018 a avut loc la Palermo cursul de formare (TC1) al proiectului european (Erasmus + KA2) “Rețeaua Europeană pentru Incluziune Socială – ENSI”, organizat de Coordonatorul proiectului, asociatia People Help the People, impreuna cu “Centro Internazionale delle Cultura UBUNTU”.

Au participat la 33 de persoane, inclusiv părinți, educatori, animatori sociali, voluntari ai organismelor responsabile de incluziunea copiilor si tinerilor.

Mai jos, iata cateva ganduri din partea participanților:

 

image1“Sunt Ivo din Bulgaria. A fost minunat să ma intalnesc cu alți oameni din diferite țări, care lucrează în servicii sociale, ca mine. Activitatea socială este un loc singuratic uneori. Proiectul ENSI și acest curs C1 m-au ajutat să văd situația din celelalte țări, mi-au dat o perspectivă diferită. Mi-au sugerat reflecții pentru o mulțime de lucruri cum ar fi punctul de vedere diferit asupra vieții refugiaților din Europa în afara taberelor de refugiați. ENSI m-a ajutat să mă dezvolt si sa fiu mai sensibil fata de oamenii care încearcă să trăiască în străinătate. Formarea mi-a dat multe idei pentru bune practici pe care le pot folosi în slujba mea. După acest curs din Palermo, cred mai mult în educația informală. Cred că ar fi bine ca societatea să depună mai multe eforturi în acest domeniu și, ca sa inchei, proiectul mi-a oferit posibilitatea de a gusta celebrele și delicioasele cannoli siciliene”

Ivaylo Yabalkarov: Bulgaria, sot si tata, psiholog, singurul barbat intre 20 de femei la servici (asta e situatia de obicei in Bulgaria, in sfera sociala), coordoneaza o echipa ce lucreaza cu adultii, visator, jurnalist.

 

image2“În mai 2018, am participat la proiectul “Rețeaua Europeană pentru Incluziune Socială – ENSI” din Palermo. Împreună cu prieteni din Italia, Spania, România, Bulgaria și Polonia am făcut schimb de bune practici și activități utilizate în țările noastre. Am cunoscut multe tehnici și metode noi care sprijină incluziunea socială, sip e care, ca animator social, le-am inclus în activitatea mea. Mi-a plăcut promovarea schimbului de bune practici în domeniul educației nonformale, cu un accent deosebit pe persoanele care se află într-o situație socială și culturală mai proastă. Pe lângă cunoștințele teoretice, a fost foarte important pentru mine să vad puse în practică activități în organizațiile din Palermo, cum ar fi “Centrul Internațional de Cultura UBUNTU”, “Il Giardino di Madre Theresa” și “S. Chiara Palermo “. Pentru mine vizita la UBUNTU a fost neprețuită. Întâlnirea de la Palermo a fost foarte bine pregătită, prietenii noștri din Palermo au organizat totul foarte bine. Este minunat să realizam asemenea schimburi de experienta, prin care învățăm multe chiar si despre noi înșine.” 

Barbara Guzek, Animator social. Foundation Family Center Poland